![wP9115733]()
Den här fantastiska bönskidan hittade jag ute i landet idag. Stor, bucklig och inbjudande. Jag kunde inte låta bli att pilla upp den lite försiktigt. Kolla vilka skönheter som tittar ut!
![wP9115738]()
Det är blomsterbönan Telsiai, som jag – inte helt överraskande – fått tag på via Sesam. Vilken växt. Såååå vackra bönor. ”My little pony-bönor” kallar Örjan dem för.
![wP9115748]()
Så här stora är de. Frögivaren berättade för mig att han inte gillade att de kallades blomsterbönor, eftersom man då kan tro att det bara är en prydnadsväxt. Så här skriver han i ett mail till mig: ”Men det är torkbönor med jättestora bönfrön, nåt som var viktigt i fattiga tider, man fick mycket mat av dessa”.
Själv använder jag blomsterbönorna främst som jättestora skärbönor, och eftersom man inte kan räkna med att det är sommar hela tiden så skördar jag bönor och ärtor allt eftersom här hemma, trots att de säkert skulle kunna stå kvar ute i landet ett tag till. Blomsterbönor smakar som vilka skärbönor som helst tycker jag, bara det att det blir så otroligt mycket mer.
Det här är hela Telsiai-skörden – men då har vi ätit en hel del under hela sommaren också. 11 bönor var vad jag hade i utsäde, så man måste säga att avkastningen varit mycket god. Speciellt med tanke på att jag inte skött dem på något bra sätt, de har verkligen bara fått växa i ett virrvarr av tistlar, brännässlor och kvickrot. Tanken var att de skulle klänga på majsplantor, men majsen tog aldrig någon fart så de fick klara sig bäst de kunde där ute i landet.
Det kan ju vara någon som googlar Telsiai och hittar det här inlägget, så jag klistrar in infon om bönan jag fick från frögivaren här (gäller om man inte använder dem som skärbönor då, som jag gör):
”Telsiai (uttals Tellsche, ett område med liten stad i nordvästra Litauen)
Bönorna skall klänga runt 2-3 m höga störar, 2-3 plantor runt varje stör och ½ m mellan störarna. Jag föreslår att du sår alla bönor i små krukor inne, 1-2 bönor i varje kruka, och planterar ut dem när de är ett par dm höga. De kan behöva bindas upp, ibland kan de ramla av stören. Telsiai blommar med röda, mycket vackra blommor. Låt baljorna sitta på och torka på plantan. Plocka sen baljorna när de blivit bruna. Ta då in dom och låt dem torka några dar inne, sprita dem sen och låt bönorna torka ytterligare på fat. När du skall använda dem i maten, måste de blötläggas över natt först. De sista baljorna hinner sällan mogna ute, men jag tar in dem gröna och spritar fröna direkt, du ser vilka som är någorlunda fullgångna och vilka som bara är att kasta”.
Och så här beskrivs Telsiai i frökatalogen:
”Lettisk blomsterböna med röda blommor. Mycket stora, rosa-svartspräckliga frön”.